Dr. Blaga Jeanetta - medic primar ortodont

Dr. Blaga Jeanetta

Dr. Blaga Jeanetta - medic primar ortodont

Obiectivele profesiei ortodontice implică realizarea unui echilibru facial global, alinierea şi corectarea poziţiei dinţilor, dezvoltarea armonioasă a elementelor aparatului dento-maxilar, feţei şi craniului.
-

ORAR

Luni: 8.30-15.30
Marţi: 12.00-20.00
Miercuri: 8.30-15.30
Joi: 12.00-20.00
Vineri: 8.30-15.30

Ce trebuie sa stim inainte de inceperea tratamentului ortodontic?

APARATELE ORTODONTICE FIXE
Dupa aplicarea aparatelor fixe, poate apare o sensibilitate a dintilor(intre2-7 zile), care poate merge de la o usoara jena pana la durere spontana sau la masticatie. Luati Nurofen, Ibuprofen (dupa masa), Tylenol sau orice calmant pe care il luati in mod normal. Analgezicul il puteti lua profilactic in ziua in care vi s-au aplicat bracket-urile, chiar daca nu simtiti nici o stare de disconfort.
Exista o lista cu alimente interzise pe care o veti primi la aplicarea aparatului fix pentru a evita desprinderea elementelor aparatului.
Igiena este foarte importanta, trebuie sa fie riguroasa, igienizarea se face dupa fiecare masa(veti primi periute speciale). In caz contrara apar: gingivite(inflamatii ale gingiilor, cu sangerari gingivale, datorita depozitelor de placa bacteriana), demineralizari de smalt(vizibile la indepartarea aparatului fix sub forma unor linii albe in treimea gingivala a coroanelor dentare),halena(miros neplacut), perleche(zabaluta),etc.
In mod normal, perioada de adaptare dureaza 2 - 10 zile,timp in care aparatul poate jena mucoasa obrajilor(pentru a preveni leziunile, veti primi o ceara speciala). Exista persoane predispuse la care pot apare periodic afte bucale(leziuni ulcerative foarte dureroase pentru care veti primi tratament de ameliorare a simptomelor).
Perioada de purtare a aparatelor este intre 1-4 ani, in functie de varsta, anomalie, teren, colaborarea cu pacientul.
La 15-20% din persoane pot apare in urma tratamentului ortodontic rezorbtii radiculare de diferite grade(scurtari ale radacinilor dintilor), care nu au semnificatie patologica, nu afecteaza vitalitatea dintilor si nici stabilitatea lor.
In unele cazuri de expansiuni ale arcadelor sau tratamente extractionale in care, dupa extractii, creasta osoasa ramane cu os deficitar, unele portiuni radiculare pot ramane cu corticala osoasa foarte subtire sau cu denudari radiculare.
La persoanele predispuse, pot apare parodontopatii.

Pe tot timpul tratamentului:
Mentineti dintii si gingiile foarte curate. Spalati-va pe dinti si folositi periuta speciala pentru igienizarea bracket-urilor conform indicatiilor
Renuntati la obiceiurile daunatoare: suptul degetelor, rosul unghiilor sau al creionului, etc.
Programati-va pentru profilaxie profesionala o data la 3 luni.
Nu mestecati alimente tari, lipicioase sau cu un continut crescut de zahar .Guma de mestecat se va lipi pe aparat.Nu consumati caramele, dropsuri sau bomboane tari .Nu consumati fructe (mere, pere, piersici, prune etc) si legume tari decat taiate in felii mici .Nu roadeti carnea de pe oase .Nu mancati covrigi tari .Nu incercati sa spargeti in dinti cuburi de gheata sau nuci .Nu consumati porumb direct de pe cotor .Nu consumati pizza decat taiata in bucati mici; nu mancati niciodata crusta de pe margine.
Dupa ce obiectivele tratamentului au fost atinse,aparatul se mentine o perioada pentru stabilizare, iar dupa indepartarea aparatului, se va alege o metoda de contentie(de mentinere a rezultatelor). Contentia este la fel de importanta ca si tratamentul.
Nepurtarea dispozitivului de contentie(placuta mobila, de noapte, gutiera,positioner,etc sau retainer fix-fir colat pe interiorul dintilor) atrage dupa sine recidiva.
De asemenea, tratamentul pe o singura arcada, fara corectarea completa a ocluziei(muscaturii) favorizeaza recidiva, chiar si dupa contentie.

APARATELE MOBILE
Chiar daca sunt mobile,aparatele vor fi tinute in cavitatea bucala tot timpul(cu cateva exceptii).
Aparatul nu se poarta in timpul practicarii diverselor sporturi.
In timpul meselor, pacientul nu va purta aparatul ortodontic mobil
Igienizarea aparatului:

 • Igienizarea se face la fiecare indepartare din cavitatea bucala
 • Igienizarea se face prin spalare cu apa , cu ajutorul unei periute de maini, insistandu-se asupra marginilor, spatiilor dintre fragmente si suruburilor.
 • Se clateste cu apa calduta.

Igienizarea cavitatii bucale:

 • Se face la fiecare aplicare a aparatului in cavitatea bucala
 • Clatirea gurii cu apa de gura dupa fiecare periaj
 • Control pentru igienizare profesionala la 3 luni sau de cate ori este nevoie
  Activarea aparatului ortodontic mobil se face cu cheita speciala primita odata cu aparatul, conform indicatiilor medicului:
  Este obligatorie prezentarea la control atunci cand apar probleme cum ar fi:
 • Imposibilitatea aplicarii corecte a aparatului, cnform indicatiilor primite de la medic
 • Lipsa de stabilitate a aparatului
 • Deteriorarea aparatului
 • Durere

Este obligatorie prezentarea la control conform indicatiilor medicului
Sunt persoane care pot dezvolta alergii la materialul acrilic din aparatul mobil.
In primele 7-10 zile de la aplicarea aparatului ortodontic mobil, veti putea resimti o usoara hipersalivatie (exces de secretie salivara) sau dificultati in inghitirea salivei. Aceste mici neajunsuri dispar complet dupa trecerea acestui interval de timp daca aparatul este purtat corect
Se recomanda exercitii de dictie (citit cu voce tare, rar, pronuntand corect cuvintele si repetandu-le pe acelea pentru care exista dificultati).
Dezinfectia aparatului se face periodic prin imersie in apa de gura sau apa in care se dizolva tablete Corega( se gasesc la farmacie).
Purtarea nejudicioasa a aparatului mobil determina: esec al tratamentului ortodontic, cu pierderea perioadei de crestere, lipsa rezultatelor scontate, rizaliza dintilor permanenti(scurtarea radacinilor).

Recomandăm mărcile